Abonyi Lajos Múzeumi Alapítvány

2740 Abony, Vasút út 16. almalap@gmail.com
Híreink
Abonyi Lajos Múzeum
Vértes Múzeum
Bemutatkozó
Korábbi rendezvényeink
Rólunk írták
1%
Közhasznúsági jelentések
Megemlékezés
Információ, elérhetőség
Kuratórium

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció


Színpompás rendezvény az Abonyi Lajos Falumúzeumban


Augusztus 12-én, szombaton benépesült a helyi Múzeum kis kertje a szervezők és látogatók seregével. Ezen a napon első alkalommal került megrendezésre itt a Kézműves bemutató és vásár. Bográcsban paraszt tarhonya leves főtt, mely igazi kulináris csemegét jelentett a szemerkélő esős napon. A rendezvényt a Falumúzeum mellett annak Baráti Köre és Alapítványa ( ALMA ) szervezte. A belépés díjtalan volt.

Délelőtt Kádár Ferenc tárogató játéka szórakoztatta a közönséget, délután Dr. Fazekas Mihály és Kovács Éva Katalin citera előadásában gyönyörködhettünk. A napot a Sugalló együttes moldvai dallamai zárták. A látogatók korongozhattak, Nagy Gyula helyi fazekas mutatta be mesterségét. Nekem különösen a szalmafonó gyönyörűséges műremekei tetszettek, de fonott bútorokat, hímzett holmikat, gyönyörűen fűzött gyöngysorokat, szobrokat és kézzel fából faragott edényeket is megcsodálhattunk ezen a napon.

A rendezvény szervezői igazi megszállottként munkálkodnak azon nap mint nap, hogy velünk élő helyi történelmünk egy kis parányi szeletét megőrizhessük önmagunk és az utókor számára. Különösen ezért igen értékes napjainkban minden ilyen programjuk. Látogatásom során azonban örömömbe egy csipet üröm is vegyült.

A közelmúltban távozott el végleg Györe Pali bácsi, akinek nevéhez fűződik a Múzeum megalapítása és annak vezetése hosszú- hosszú éveken át. Azonban úgy gondolom, ha lélekben köztünk jár és lepillant kedves Múzeumára, látja, hogy az a legjobb kezekbe került, a megkezdett hagyomány méltóképpen folytatódik…


Lőrinczy Veronika

Honlapkészítés